Jag är med i två löst sammansatta litterära sällskap. Vi som bor i Stockholmsområdet brukar träffas någon gång i månaden på lokal ute på stan. Det ena sällskapet varierar veckodag och träffställe. Vi växlar mellan pubträff en vardagskväll och caféträff en lördag eller söndag mitt på dan. De andra sällskapet har mer strikta träffrutiner, vi ses den n:te x-dagen i varje månad på samma pub. Det här var en tradition som var väl inarbetat redan när vi gick med i sällskapet för fyra år sen.

Så vilka pubkvällar har varit struliga för mig som kommer sent. De fast inrutade eller de, där vi som egentligen är mötesansvariga, har slarvat med kallelser och bordsbokning och ur krogens synpunkt kommer ganska överraskande. Naturligtvis de på den krogen där vi kommer som klockan.

Orsaken till att jag kommer sent är att jag läser språk just den kvällen i veckan. Det kan ju tyckas dumt av mig att välja just den kvällen. Faktum är att jag läste språk en annan kväll i veckan tidigare just för att det inte skulle krocka. Tyvärr har många av mina kurskamrater hoppat av så jag grupperna slogs ihop så nu är det tisdag istället för torsdag som gäller.

Jag kommer alltså förhållandevis sent, jag är trött i huvudet och min väska är lite för tung för att mitt knä ska vara helt nöjt med mig. Dessutom är jag skithungrig. Normala tisdagar när det inte är pubträff går vi och äter på en liten restaurang i närheten av där skolan ligger. När jag visar mig i dörren där sätter kocken igång med det jag brukar vilja ha. Pubkvällarna ska jag alltså ta mig från skolan till puben och sen vidtar leken, “var ska jag beställa min mat idag”. En lek jag inte är så förtjust i.

Jag har ju förståelse för restauranger också. Det enda de vet är att förhoppningsvis kommer kunder tredje tisdagen i månaden. De och vi vet inte om vi blir 2 eller 22 så svårt att boka bord. Vi vill ju inte låsa ett för stort bord med bordsbeställning om vi bara blir fyra, å andra sidan blir det lite trångt med 16 runt ett bord för åtta. Vi brukar lösa det med att de som kommer först allokerar ett lämpligt stort bord och sen bygger vi ut och skyfflar ihop till långbord vartefter fler dyker upp. Så länge det är folk på restauranger tycker jag att det inte borde spela nån roll för dem och det vårt sällskap som fyller upp lokalen eller om det andra betalande gäster.

Nu finns det favoritbord som vi brukar föredra. Det ligger i en del av lokalen som inte alltid är öppen. Nu höst har vi fått sitta där ibland fast just den avdelningen inte är öppen för gäster. Problemet med detta trevliga bord och denna andra avdelning är att det ligger en mördande trappa upp. På nått sätt är denna trappa väldigt märkligt konstruerad så att redan utan vinterytterkläder och utan tung ryggsäck har svårt att både ta mig upp och ner. Jag går alltså helst bara två gånger i den när jag är där. En gång upp när jag kommer och en gång ner när jag går därifrån. Det finns inte när man kommer in på restaurangen någon som helst tips om huruvida denna över avdelning är allmänt öppen och har bordsservering, då alla matgäster är hänvisade dit eller om det är bara mina mina vänner som sitter där uppe och allt ska beställas i den nedre baren eller något mellanting, där endera mat eller eller öl bara kan beställas i den över eller den nere baren om man sitter där uppe. Alla varianter förekommer nämligen och jag vill så hjärtans gärna vet veta hur det förhåller sig innan jag börjar klättra. Det brukar ta ungefär en kvart innan nån i baren kan bemöda sig om att tala om hur läget ligger till.

Igår satt mitt sällskap på nedervåningen, ganska långt in i lokalen men prydligt uppallade på barstolar. Vilket då var bra för jag behövde inte klättra men dåligt för jag inte sitter speciellt bra på en barnstol. Trots att det var halvtomt i baren så tog det alltså som vanligt en kvart att få kontakt med bartendern och få en meny. Sen återkom han han aldrig för att fråga om jag bestämt mig och vad jag ville ha. Inte ens om jag ville ha en öl. När han började duka ut Rasmus tallrik från bordet ute i restaurangen så började jag gapa om att jag kunde ju ta den där mackan så länge i vänta på att överhuvudtaget få beställa mat. “Den där mackan” var en urgröp citron men jag övervägde faktiskt att börja gnaga på den i alla fall i vänta på att få beställa. Men inte heller då fattade dumpuckot att han skulle återkomma till mig för att ta en beställning efter det att han ställt ifrån sig disken.

Efter att ha blivit mer upprörd och arg och sen gått ut ur lokalen försökte en kompis släta över personalens beteende med att de kanske hade mycket eller annat att göra. Det får gör vad fan som helst men om de inte ser till att ta beställningar från sina kunder har de snart inga kunder kvar. Det ska inte ta trekvart att få beställa som det gjorde förrförra gången. En kvart i baren för att få reda på att det var bordsbeställning på övervåningen och en halvtimme vilt viftande vid bordet innan servitrisen behagade komma. Sen fick jag vänta en timme på maten efter det. Förra gången var jag förutseende nog att äta på sushistället innan. Igår kom jag dock från julhandel på stan och inte från min kurs. Min kompis som försökte ursäkta personalen talade om hur han gjorde för att beställa. Vifta och och tjoa och skrika. Håll gärna pengar eller plastkort i handen när du viftar. Jo så gör jag på Wirströms under sportkvällar när det är mer än knökfullt. Men när bartendern som står mittemot mig bakom bardisken har tid att hälla upp kaffe åt sig själv för det är så folktomt så tycker man ju att han kunde fråga den enda gästen utan öl vid den halvfulla baren om hon vill beställa en öl. Det är trots allt så de får in pengar trodde jag. Eller är det så att alla ölsugna gäster som vill beställa öl på krogar beter sig som om de vore i sjönöd på ett sjunkande skepp så en bartender inte uppfattar ögonkontakt och normal samtalston som en beställningsinvit.

Jag kommer nog inte sluta besöka puben för att gå på litterära träffar om jag fortfarande är välkommen efter igår. Däremot kommer jag aldrig att spontat försöka beställa något där. Kommer servetrisen fram och frågar eller om personalen påpekar att jag måste beställa kommer jag att göra det men inte annars. Jag kommer äta sushi innan jag går dit och om jag skulle vilja ha en öl så slinker jag nog in hos grannbaren och dricker en där. Det går förmodligen snabbare.