Vad ska det här handla om? Är det eko som i ljudfenomenet eller eko som ekologisk eller eko som i ekonomiskt? Vad menar man när man skriver eko-mat?
Jag gillar inte långa blogginlägg så jag avslutande mitt inlägg om mat lite mitt i för att skriva ytterligare en post senare istället. Jag försöker ta reda på lite mer om företaget som bland annat säljer fuskmat. Hur svenskt/nordisk är företaget. Att man på hemsidan skryter om att man är ett femtioårigt svenskt företag betyder inte att man för den skull idag är ett litet svenskt företag. Titta på GB glass så förstår ni vad jag menar. Hur det står till med fuskmatsföretaget har jag ännu inte lyckas lista ut.
När jag surfar runt hittar jag fler typer av mat med ett förnamn eller ett förled. Plusmat, funktionell mat, funkismat, mervärdesmat är några av de jag hittar förutom ekologisk mat och ekomat. Plusmat är vad fuskamatsföretaget använder om vissa produkter. Vad detta betyder är något oklart. När jag har kommit på att jag ska ställa in min goggle på bara svenska sökresultat och därmed sorter bort alla träffar på skumgummiartade liggunderlag så får jag fram att plusmat är något kunder med stamkort får på tåg. Fast det är kanske samma sak när jag tänker efter SJ, SJ gamle vän… det finns smörgåsar i plast…
Matsfären har precis som alla andra områden sitt eget vokabulär man kör med vedertagna och egna förkortningar. Är man i branschen är dessa säkert alldeles självklara men vi andra har lite svårt att hänga med. Vissa som LCHF känner vi igen, även om vi bara vet så mycket som att det är nån konstig diet. Andra förkortningar är mer problematiska. Min favorit förkortning är ju DI som uttytt kan stå för Dramatiska Institutet, Datainspektionen samt Dagens Industri. När det gäller DI är ganska lätt av sammanhanget att komma på att man läst fel. Det är inte lika lätt i texter om ekologisk mat. Här är nämligen den förekommande förkortningen KI. Jo, det är en vedertagen förkortning. Jag läser den som Karolinska Institutet men den kan lika gärna stå för Kemikalieinspektionen.
Så vad betyder då eko när det står eko mat, särskrivet och fint. Är det ekonomisk som i ekobrott? Det vill säga ekonomiska mat som passar min plånbok. Ekologisk som i odlad på något speciellt sätt? Eller är det het enkelt mat i retur?