Är för en gång skull vaken och lyssnar på morgonprogrammet i radion.

Trots att det är juli och högsommar är det arbetsvecka för maken. Där av att radion går i gång och står på. Jag vaknar normalt inte av klockradion och skulle jag vakna somnar jag ganska snabbt om. Jag vet att det inte är mina väcksignaler och reagera därför inte på dem även om det tutar som ett mindre brandlarm. Däremot vaknar jag de mornar när det är tyst. Efter trettio år i en bullrig barnfamilj reagerar jag vaken eller sovande med mammainstinkten på tystnad.

Ibland infaller dock min vakenperiod samtidigt som morgonprogrammet och då lyssnar jag. (Vem orkar kliva ur sängen och stänga av liksom. Den tystnar ju i alla fall om en timme.) Jag kände igen morgonens koncept från tidigare gånger jag lyssnat. Man tar upp ett av ämnen i nyheterna och spinner vidare på det i morgonsnacket. Jag som är trött och morgonsur skulle kalla det för att man ältar, de kallar det nog för morgonens tema. I morse var nyheten brist på ekologisk mat och temat man spann vidare på var ekologisk mat.

Temat ekologisk mat kan få mig att få sura uppstötningar och må illa redan innan frukost. Radiopratarna frågar varandra och frågar väderpersoner och trafikpersonen om de gillar ekologisk mat. De frågar reportern ute på stan som frågar folk ute på stan. Och alla är naturligtvis samstämmigt för ekologisk mat. Det liksom den enda åsikten gångbar. Jag har aldrig stött på någon som är emot ekologisk mat. Det finns vissa saker som man förväntas ha en åsikt om i dagen samhälle. Man ska var för eller emot. Problemet är att man egentligen inte har ett val själv om man ska var för eller emot.

Jag frågar mig hela tiden vad är motsatsen till ekologisk mat. Finns det någon oekologisk mat. Jag drömmer och väntar ju fortfarande på den syntetiserade maten eller matpillerna som är framtidsmaten i de gamla SF-böckerna. Det jag kallar fuskmat är lite åt det hållet. Kanske ska jag kalla den rymdmat istället för fuskmat i fortsättningen? Tyvärr eller lyckligtvis, vad man nu vill, så är den inte alls speciellt konstgjord. Den innehåller mjölk och vetemjöl och lite annat.

Jag är inte på något sätt emot ekologisk mat men jag är inte någon ivrig förespråkare heller. Det enda jag medvetet försöker köpa närproducerat av är öl. Dels för att de är väldigt onödigt att frakta vatten på lastbil land och rike runt och dels för att jag vill stödja de lokal producenterna. Sen har jag ju min svaghet för tjeckiskt öl och det ligger ju tyvärr inte så nära.

Motsatsen till begreppet ekologisk mat kanske skulle var problematisk mat. Förutom den långväga tjeckiska ölen har jag en del andra matvanor som kanske inte är så bra av en eller annan anledning. En anledning kan vara fångstmetoden av maten. Jag äter sushi minst en gång i veckan. Den innehåller oftast både tonfisk och jätteräkor. Jag är ganska övertygad om att tonfisken är fiskad på ett delfinsäkert sätt men tämligen osäker på huruvida räkorna är fiskade på ett godtagbart sätt. De små röda bläckfiskarna har jag inte funderat på om de kan vara problematiska att äta förrän jag började skriva det här idag. En annan anledning kan vara att företaget som säljer varan även har andra, högst tvivelaktiga, produkter i sitt sortiment. Företaget som tillverkar fuskmaten har i sitt sortiment även produkter som ligger på gränsen till snake oil.