Koka soppa på en spik har jag hört talas om. Nu ser jag ganska ofta folk som vill ha eller har recept på diverse maträtter utan både det ena och det andra. Jag undrar i mitt stilla sinne om det blir något kvar att laga av. Nu är jag ingen guru i kokkonst och håller mig helst från köket men med en födelsedag i faggorna, viss känslighet mot mjölk och en viss rondör runt magen fångar ändå en tråd i ett forum mitt intresse. Någon efterlyser något lättlagat utan mjölk och helst sockerfritt eller i alla fall med bara lite socker i men det måste vara choklad i.
Som jag misstänkte är det väldigt mycket kryddor i den där soppan. Det är visserligen ett recept utan socker så till vida att det inte står en halv kopp socker utan en halv kopp urkärnade dadlar. Nästa recept innehåller inte heller något socker men väl en deciliter honung. Övrig förslag som inte innehåller “socker” har sötning med russin, sirap eller mosade söta frukter.
Det framgår inte varför personen måste baka mjölkfritt, bara att tidigare bakerfarenhet har varit med massor av smör, socker och grädde. I och med mjölkfritt så går ju både smör och grädde bort. Någon föreslår havredryck eller sojadryck som ersättning för mjölk. De flesta recepten har helt enkelt vatten som vätska. Men så var det där med fettet, smöret, som ska ersättas. Rapsolja, kokosolja eller avokado är den feta delen i recepten.
Man kan ju lätt få för sig att bara för att man lämnar mjöl, mjölk, grädde, smör och socker i skåpet och tillreder sitt gottis på annat sätt är det “nyttigare”. Jag ser visserligen mjölkfria recept men de innehåller fortfarande socker och fett. De personer som tror att det är fritt fram och nyttigt att frossa i dessa söta och feta produkter bara för att det inte står just orden socker eller smör i receptet får nog tänka ett varv till.